Expert evaluator A.N.E.V.A.R. Marinescu Constantin

intocmeste pentru clienti sai studii de evaluare pentru o gama larga de proprietati imobiliare si bunuri mobile

Etapa 1 : inspectia proprietatii de catre Expertul Evaluator

Consta in:

- identificarea proprietatii
- identificarea drepturilor de proprietate care sunt evaluate: ce contine proprietatea, a cui este, identificarea sarcinilor
- utilizarea evaluarii: scopul si ce tip de valoare trebuie determinata (Valoarea de piata este cel mai obisnuit tip de valoare asociat cu evaluarea proprietatilor. Este foarte important ca valoarea de piata sau oricare alt tip de valoare estimata sa fie identificata si definita foarte clar în orice misiune de evaluare, desi se poate duce ca valoarea de piata este cea vizata în absenta unei specificari)
- data evaluarii
- inspectia fizica a proprietatii de evaluat: identificarea si analiza amplasamentului si constructiilor, aprecierea starii tehnice.Solicitarea de documente de la proprietar/client(titlul de proprietate asupra imobilului-actul de vanzare-cumparare, donatie, succesiune, etc; cadastru; extras de carte funiciara, certificat de urbanism, autorizatie de construire). Fotografierea proprietatii. Discutii cu proprietarii/clientii.

Etapa 2 : centralizarea tuturor informatiilor si analiza lor

a) colectarea si analiza datelor/informatiilor relevante : in functie de natura proprietatii de evaluat. Aceste informatii trebuie sa contina elemente pentru aplicarea metodelor de evaluare, respectiv:
- informatii despre costuri de inlocuire si/sau reparatii
- informatii despre tranzactii realizate cu proprietati comparabile sau despre oferte de tranzactionare
- informatii despre veniturile generabile de proprietatile comparabile
Se analizeaza toate informatiile culese si se interpreteaza rezultatele din punct de vedere al evaluarii.
b) se stabilesc limitele si ipotezele care vor sta la baza elaborarii raportului ; se deduc si estimeaza conditiile limitative specifice obiectivului de care trebuie sa se tina seama la derularea tranzactiei.
c) se stabilesc ce metode de evaluare sunt adecvate pentru determinarea valorii proprietatii imobiliare de evaluat.

Etapa 3: elaborarea raportului de evaluare

Raportul de evaluare este un document care inregistreaza instructiunile pentru o anumita misiune de evaluare, baza de evaluare (tipul de valoare) si scopul evaluarii ca si rezultatele analizei care a condus la opinia privind valoarea. Deasemenea , un raport de evaluare poate sa explice procesele analitice care au fost parcurse in cursul evaluarii si sa prezinte informatiile semnificative care au fost folosite in analiza. Rapoartele de evaluare pot fi verbale sau scrise. Tipul, continutul si dimensiunea unui raport variaza in functie de destinatar, de cerintele legale, de tipul proprietatii si de natura si complexitatea misiunii de evaluare.

Raportul scris : este rezultatul unei evaluari comunicat clientului in scris. Rapoartele scrise pot fi documente narative detaliate, care sa contina materiale pertinente examinate si analizele realizate pentru a ajunge la concluzia privind valoarea sau pot fi documente narative sintetizate cum ar fi actualizari periodice ale valorilor, formulare utilizate de catre guvern sau de alte agentii sau scrisori catre clienti.